İlk Yardım genel olarak anlaşılabilmesi açısından tanımlamamız gerekirse aniden gerçekleşen,anlık sağlık problemi yaşayan kişiye o an çevrenizde bulunan araç gereçlerle tıbbı müdahale edilene kadar yapılan geçici tedavi yöntemidir. Bir bilgi, bir hayat kurtarır. İsterseniz yolda yürürken, isterseniz seyahat ederken, isterseniz çalışırken çevrenizde gerçekleşecek bir olaya karşı panik yapmadan anında tıbbi ekipler gelene kadar geçici müdahalede bulunmamız sadece boğulan bir hastanın yatış pozisyonunu değiştirseniz bile bir insanın hayatı kurtulabilmektedir. Özellikle iş alanında günümüzde daha büyük bir öneme sahip olan bu temel yaşam fonksiyonlarını koruyan ilk yardım eğitimini her işyeri, iş güvenliği açısından çalışan personellerinin bilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. İşyeri hekimi genel olarak ilk yardım eğitimini düzenler. İlk yardım, ilk müdahale her zaman kurtarıcıdır eğer doğru müdahaleyi öğrenmek isterseniz Bizim OSGB hep burada! Yangın eğitimi, OSGB hizmetleri, risk analizi, sağlık taraması ve acil durum eylem planı gibi hizmetlerden faydalanmak için Bizim OSGB firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Uluslararası Çalışma örgütünün verilerine göre her gün ortalama olarak 5 bin yılda 2 milyon işçi ölüyor ve 160 milyon işçi meslek hastalığına yakalanıyor Türkiye’de ise bu durum (SGK)’nun iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı yayımlanan en son istatistiklerine göre 2015 yılında 241 bin 547 iş kazası yaşanmıştır. 510 çalışanında mesleki hastalığa yakalandığı tespit edilmiştir. İSİG’in en son yaptığı açıklamalara göre 2016 yılında en az 1970 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Gerekli zamanında yapılabilecek müdahalelerle bir hayat kurtarmak için “İlk Yardım Eğitimi ve Yangın Eğitimi” gibi yaşamı sağlayan temel eğitimleri her çalışanın alması gerekmektedir.
Açıkçası ilk yardım her ne kadar tıbbi müdahale gelene kadar çevremizde bulduğumuz eşyalarla yaptığımız bir tedavi olsada çok önemlidir. İlk Yardım bilgisi hayat kurtardığı gibi yanlış uygulanan bir ilk yardımla kazazedenin yaşamının sonu olabilir bu yüzden İlk Yardım Eğitimi’nin Türk Kızılayı tarafından tanımlanmış temel ilkeleri şunlardır;
Türk Kızılayı tarafından belirlenmiş olan bu İlk Yardım Eğitiminin temel ilkelerinin açıklamasını kısaca anlatalım. İlk olarak “Koruma” hem kazazedenin hem de sizin için olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri göz önünde bulundurarak güvenli bir çevre oluşturmaktır. Oluşturulan bu güvenli bölgeye hem kazazedeyi hem de kendinizi taşımalısınız. Peki “Koruma”kapsamında ne yapılması gerekir?
İlk Yardım Eğitimi’nin temel ilkelerinden ikincisi olan “Bildirme”nin ise açıklaması bulunduğumuz kaza alanına “112” Acil Servis ekiplerini arayarak tıbbi müdahale için çağırmaktadır. Çağırılırken adres yer,hasta ve yaralı sayısı gibi durumlar hakkında net açıklamalar yapması gerekmektedir. İlk Yardım Eğitimi’nin temel ilkelerinden üçüncüsü olan “Kurtarma” olay yerinde ki kazazedelere doğru müdahale, bilinçli müdahalede bulunulmasını anlatmaktadır. Bu gibi temel ilkeleri öğrenebilmek ve ilk yardım eğitimi alarak kazazedeye, hastaya müdahale yaparken yapılması gerekenler ;
Herkes ilk yardım yapamaz sadece doğru eğitimi alan kişiler ilk yardım yapabilir.Genellikle ilk yardım uygulamak ile acil yardım yapmak arasında ince bir çizgi mevcuttur.İlk Yardım konumuzun başında da açıkladığımız şekildedir fakat acil yardım gerekli ekipmana,sağlık bilgisine sahip sağlıkçılar tarafından ambulans veya hastane ortamında uygulanan tıbbi müdahaleyi kapsamaktadır. İlk Yardım ise tıbbi ekipmanı bulunmayan sadece gerekli anlık müdahale için temel olarak belirlenmiş kuralları bilen kişiler tarafından acil yardım gelene kadar yapılan müdahale çeşididir.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili en güncel blog yazıları için tıklayınız
OSGB hizmetleriyle ilgili tüm sorularınızı Bizim OSGB uzmanlarına danışarak cevaplandırabilirsiniz.
Email info@bizimosgb.com
Hemen Arayın +90 ( 216 ) 532 32 23